Curriculum Vitae
Anitra Jellema, sopraan:
Anitra Jellema studeerde solozang aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Sweelinck Conservatorium, waar zij tevens de Operaklas volgde. Ze studeerde o.a. bij Barbara Pearson, werkte met Peter Nilsson, ontving coaching van Ira Siff, Marion van den Akker en momenteel van Marjan Kuiper.
Aanvankelijk richtte Anitra zich overwegend op de twintigste-eeuwse muziek: ze vertolkte werken van Fredric Rzewski, Maarten Altena en Boudewijn Tarenskeen en soleerde bij het Koor Nieuwe Muziek in werken van Alfred Schnittke, Louis Andriessen en Kurt Weill.
De aandacht ging daarna naar opera. Na verschillende rollen in Duitsland en Nederland was zij twee seizoenen verbonden aan het theater Biel-Solothurn in Zwitserland, waar ze achtereenvolgens de hoofdrollen van Giulietta in Offenbachs Les contes d’Hoffmann, Verdi’s Giovanna d’Arco en Kálmáns Die Csárdásfürstin vertolkte. Anitra soleerde verschillende keren in de Zaterdag Matinee in het Concertgebouw, o.a. in Zemlinsky’s Der Zwerg met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart, en als Blumenmädchen in Wagners Parsifal o.l.v. Ingo Metzmacher. Daarna was zij in deze serie te horen als Dama di Lady Macbeth in de Nederlandse première van de eerste versie van Verdi’s Macbeth, onder leiding van Giuliano Carella.
Met het Radio Kamer Orkest zong Anitra de tweede sopraansolo in Der Rose Pilgerfahrt en in het Requiem für Mignon van Schumann, o.l.v. Jaap van Zweden.
Ook zong ze een van de solopartijen in het Stabat Mater van Abos i.s.m. de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen.
Andere voorbeelden van vertolkt oratoriumrepertoire zijn Bach’s Hohe Messe, het Magnificat, de Petite Messe Solenelle van Rossini, het Stabat Mater van Szymanowski en van Pergolesi, en het Requiem van Mozart en van Brahms.
Tijdens de Vrijdag van Vredenburg zong Anitra met hen onder meer de sopraansoli in de gospelliederen uit A child of our time van Michael Tippett, Vlci Stopu van Leos Janacek, In the beginning van Aaron Copland, Ständchen van Schubert en het prachtige Ich bin der Welt abhanden gekommen van Mahler in de serie The Livingroom.
Anitra heeft een baan als sopraan bij het Groot Omroepkoor.
Berend Eijkhout:
Berend Eijkhout (1989) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In zijn nog jonge carrière werkt hij samen met de meest uiteenlopende gezelschappen.
Hij was te zien in Mozart’s opera’s Die Zauberflöte (Papageno), Le Nozze di Figaro (Il Conte) en Don Giovanni (Masetto). Ook speelde hij Pandolfe in Cendrillon (Massenet), Ramiro in l’Heure Espagnole (Ravel), Plutone in L’Orfeo (Monteverdi) en rollen in Alceste (Gluck) en Down in the valley (Weill). Daarnaast werkte hij mee aan vele wereldpremières, waaronder opera’s van Jan-Peter de Graaff, Chiel Meijering en Calliope Tsoupaki. Dit seizoen is hij onder andere te zien in een familievoorstelling van De Nationale Opera: Een lied voor de maan.
Berend heeft een uitgebreid concertrepertoire en werkte als solist samen met onder anderen Jos van Veldhoven (Messiah en Weihnachtsoratorium), Antony Hermus (Die sieben Todsünden), Ton Koopman (Hohe Messe), Daniel Reuss (Messiah, Ein Deutsches Requiem en Johannes-Passion), Wiecher Mandemaker (Matthäus-Passion) en Marcus Creed (Die Schöpfung).
Zijn mooie legato en grote taalgevoel maken Berend zeer geschikt voor liedkunst. Dit seizoen is hij met Maurice Lammerts van Bueren te horen in Im trüben Licht, een liedprogramma met sprookjes en fabels van Duitse en Franse componisten.
Jussi Lehtipuu, bariton:
De Finse bariton Jussi Lehtipuu studeerde zang aan de Sibelius Academy in Helsinki en zette zijn studie voort in Amsterdam aan de Dutch National Opera Academy. Hier behaalde hij zijn Master diploma met de vertolking van de rol van Gugliermo in Mozart’s Così fan tutte in 2009. In datzelfde jaar zong hij Aeneas in een productie van Purcell’s Dido and Aeneas bij Opera Zuid.
Sindsdien was Jussi te beluisteren in diverse operarollen zoals in Kopernikus van Claude Vivier bij de Nederlandse Opera in 2014. In 2016 zong hij de rol van Schaunard in Puccini’s La Bohème en in 2019 de rollen Apollo en Plutone in Monteverdi’s Orfeo.
Oratoria van Bach, Händel en Mozart liggen hem ook goed. In het voorjaar van 2018 trad hij op met het Holland Baroque Ensemble en het Finnish Baroque Orchestra. Ook zong hij in Frankrijk met Les Talents Lyriques en het Ensemble Matheus. In Duitsland werkte hij met The Harp Consort en in Nederland o.a. bij De Nederlandse Bachvereniging.
Verder zong hij de titelrol in Gilgamesj bij het Muziektheater Hollands Diep. Van de Engelse componist Jamie Man voerde hij in Lissabon het werk Play uit in samenwerking met het Orquestra Gulbenkian onder leiding van Hannu Lintu. Ook was hij de solist in een nieuw oratorium van Jeppe Moulijn met het Toonkunstorkest in Leiden.
Als liedzanger heeft Jussi recitals gegeven met o.a. liederen van Haydn, Schubert en Schumann. Hierin werkte hij samen met de forte pianiste Petra Somlai.
Sven Weyens, bariton:
De Belgische bas-bariton Sven Weyens startte zijn muzikale carrière als cellist. Hij studeerde cello in Antwerpen, Leuven, Gent, Zwolle en Detmold. In 1998 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding.
Parallel aan zijn studie cello ontwikkelde Sven Weyens zich al snel als zanger in de Conservatoria van Leuven, Antwerpen en Gent bij o.a. Lucienne van Dijck. In Nederland had hij les bij Jard van Nes, Maarten Koningsberger en Jan Majoor.
In het kader van een reorganisatie van het Residentie Orkest, waar hij een aanstelling heeft als tutti cellist, startte Sven Weyens in september 2013 een studie klassieke zang bij Sasja Hunnego aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In september 2014 begon hij aan de Master klassieke zang die hij in mei 2016 afsloot met o.a. de Kindertotenlieder van Gustav Mahler. In januari van dat jaar vertolkte hij bij de Nederlandse Opera Academie de rol van Bartolo in Le Nozze di Figaro van Mozart.
Momenteel wordt hij gecoacht door Marion van den Akker.
Sven Weyens stem leent zich voor uiteenlopend repertoire. Hij is een geliefd oratorium solist in bijvoorbeeld de rol van Christus in de Matthäus- en Johannes Passion van J.S. Bach, en Mozes in CPE Bach’s Die Israeliten in der Wüste.
Sven trad meerdere malen op in de kamermuziekserie van het Residentieorkest en was tijdens het Grachten Festival van 2014 te horen in Von Fischer und seiner Frau van Othmar Schoeck in een opera jubileum-productie van Opera Op Zak.
Als operazanger heeft hij diverse producties gedaan waaronder de rol van Don Alfonso in Cosi fan tutte van W.A. Mozart, de rol van Bobby in Kurt Weill’s Mahagonny Songspiel geregisseerd door Jiři Menzel tijdens de Martinů Festtage in Luzern en de rol van dief in The old maid and the thief van Gian Carlo Menotti in de tuin van het Museum van Loon in Amsterdam.
Op het gebied van lied zong hij samen met de pianiste Rixt van der Kooij o.a. Schubert’s Winterreise en Die schöne Müllerin en maakte hij een Mahler CD met de pianist Maurice Lammerts van Bueren.
Ook was zijn vertolking van het grote lied Dover Beach van Samuel Barber te horen op NPO 4.
Rixt van der Kooij, piano:
Rixt van der Kooij (1968) is werkzaam als uitvoerend pianist en als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze studeerde piano aan hetzelfde instituut bij Else Krijgsman. Aan het Rotterdams Conservatorium behaalde ze onder leiding van Mila Baslawskaja de Aantekening ‘Begeleiden’ en de Aantekening ‘Kamermuziek’. Masterclasses volgde ze bij o.a. Detlef Kraus, Christian Zacharias, Konrad Richter, Roger Vignoles, Graham Johnson en Rudolf Jansen.
Als pianist specialiseerde zij zich in liedbegeleiding, vooral in het Duitstalige en het Franstalige romantische repertoire. Het bespelen van historische vleugels resulteerde in 2018 in de Master Klassiek piano met het onderzoeksonderwerp Schubert songs performed on a historical instrument and on a modern piano – a search for expression.
Rixt van der Kooij treedt steeds vaker als componist naar buiten. Via de stichting ‘Made in Leiden’ kreeg ze diverse opdrachten, zoals liederen voor de CD The Japanese Garden en een schoolvoorstelling met 40 opvoeringen in de Leidse Hortus Botanicus.
Zij componeerde onder meer de cycli Chansons de Bilitis en Wesendonck-Lieder voor het Bilitis Ensemble, een kort stuk Ostinato voor het ROSA Ensemble, en de cyclus Scheiding (zang, viool en piano) op tekst van Anna Achmatova voor mezzosopraan Ekaterina Levental.
Voor het 135 jarige jubileum van de Haagse Kunstkring componeerde zij de sprookjesopera Het zwanenkind.
Haar Friese origine komt tot uiting in de ruim 60 liederen op teksten van Friese dichters die zij in de afgelopen 30 jaar componeerde.